accessibility

Welsh-és Lovaglópóni Tenyésztők Egyesülete

A welsh pónit zárt törzskönyvben tenyésztik, vagyis a welsh póni fajtába azon egyedek tartoznak, amelyeknek minden őse visszavezethető az 1902-ben alapított "Welsh Pony and Cob Society" törzskönyvében nyilvántartott egyedekre. Az eredeti törzskönyvező egyesületet, a Welsh Pony and Cob Society-t (WPCS) 1901-ben alapították a tiszta vérű állatok megfelelő nyilvántartása érdekében.

A Welsh-és Lovaglópóni Tenyésztők egyesülete 2014. januárjában csatlakozott az anyatörzskönyvet vezető egyesülethez. Magyarországon a welsh póni összes szekciójának és a welsh félvéreknek a tenyésztését a Welsh-és Lovaglópóni Tenyésztők Egyesülete koordinálja.

A különböző szekciók (vagy változatok) különbözősége miatt a welsh póni egy nagyon sokoldalú fajta. Mindegyik változatára jellemző a könnyű kezelhetőség, a takarmányozás és a tartás iránti mérsékelt igényesség.

Vérmérsékletük kiegyensúlyozott, mozgásuk energikus. Mindegyik változat hosszú élettartalmú, jó szaporaságú és kiváló munkakészségű.

A sportban való használatukon túl az is hozzájárult nagyfokú népszerűségükhöz, hogy a lovaglópóni előállítás kulcsfajtáját képezik.

A welsh pónik nagyon népszerűek és általánosan elterjedtek Európában, de Amerikában és Ausztráliában is. A törzskönyvi ellenőrzésben tartott welsh kancák száma kb. 8000 egyed világszerte.

Kapcsolat

Welsh-és Lovaglópóni Tenyésztők Egyesülete
  • +36 30 36 95 529
  • info@welshegyesulet.hu
  • 2463 Tordas, Szabadság u. 158.
  • info@welshegyesulet.hu
Lófajták