accessibility

ARAB SHOW

ARAB SHOW
Ezúton hívunk meg minden érdeklődőt a 2017 július 1-2.-án megrendezésre kerülő Arab Lovak Fesztiváljára, Bábolnára: A show nevezési lapja a LETÖLTÉSEK résznél érhető el.

NEMZETKÖZI TENYÉSZSZEMLE és VERSENYEK

arab telivérek (ECAHO SHOW „C Int.”) és Shagya-arabok részére

Nevezési határidő: 2017 június 16.

Rendező:

Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete

Tel.: (+36) 70 7722551

(+36) 20 9369836

e-mail: arablo.torzskonyv@gmail.com

info@arablo.hu  www.arablo.hu

 

Helyszín: Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

2943 Bábolna, Mészáros u.1.

www.babolnamenes.hu

 

Fő Támogató: Földművelésügyi Minisztérium Budapest

 

A nevezési lap innen is letölthető.

 

Részvételi jogosultság

Részvételre jogosult minden olyan arab ló, mely a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete méneskönyvébe bejegyzésre került, származási lappal rendelkezik, és valamely tagjának tulajdonában áll. Külföldi lovak esetében arab telivéreknél a WAHO által elismert méneskönyvben kell szerepelnie a lónak.

Shagya-araboknál részvételre jogosultak a Nemzetközi Shagya-Arab Társaság (ISG) által elismert Shagya-arabok, melyek a nevezés idejében az ISG keret-törzskönyvi rendnek megfelelően egy az ISG által elismert tenyésztő egyesület méneskönyvében bejegyzésre ill. regisztrálásra kerültek.

A méneknek az I. méntörzskönyvbe történő bejegyzésre alkalmasnak, illetve abba bejegyzettnek kell lenniük.

 

A tenyészszemlére nevezhetők:

Arab telivérek        AT

Shagya-arabok      Sh

 

Alapelvek

Az arab telivér tenyészszemle az EAHSC (Európai Arabló Show Bizottság) által regisztrált szemle és az EAHSC szemleszabályai szerint zajlik. A jelen szemlén 1-3. helyezést elért lovak jogosultak a Nemzeti Kupán, Európa,- valamint Közép-Kelet- és Világ bajnokságon való részvételre.

OSZTÁLYOK:

 

 1. éves kancacsikók (született 2016-ban)
 2. éves méncsikók (született 2016-ban)
 3. 2-éves kancák (született 2015-ben)
 4. 2 éves mének (született 2015-ben)
 5. 3 éves kancák (született 2014-ben)
 6. 3 éves mének (született 2014-ben)
 7. 4-6 éves kancák (született 2011-2013-ban)
 8. 4-6 éves mének (született 2011-2013-ban)
 9. 7-10 éves kancák (született 2007-2010-ben)
 10. 7-10 éves mének (született 2007-2010-ben)
 11. 11 éves és idősebb kancák (született 2006-ban, vagy előtte)
 12. 11 éves és idősebb mének (született 2006-ban, vagy előtte)

 

 

Bírálati módszer az arab telivéreknél:

 

Angol bírálati módszer szerint egy bíró bírál, és rangsort állít fel az osztályokon belül, majd a championátusban is egyedül választ.

Az angol bírálati módszer részletes leírása:

 

Az angol bírálati módszer szerint az osztályba tartozó lovak végig együtt maradnak a kiállító ringben, amely megnyugtatóan hat rájuk és biztonságérzetet ad nekik. Miután a bíró lépésben és ügetésben megtekintette őket, felállítja az előzetes sorrendet, majd közelebbről egyesével is elbírálja őket. E második bírálat során a helyezések rendjét a bíró módosíthatja, vagy az első bírálathoz képest változatlanul hagyhatja, a látottak szerint. A nézők is láthatják a különbségeket a felállított sor elején, ill. a sorban hátrébb álló lovak között.

 

A lovak lépésben jönnek be a ringbe, az óramutató járása szerinti irányban. A bíró elbírálja őket lépésben, majd megkéri a ringrendezőt, hogy állítsa fel őket az egyik sarokban. Ezután a ringrendező felszólítására minden ló egyesével kerül felvezetésre ügetésben, majd beáll a sor végére. A ringrendező figyel arra, hogy a ló akkor kerüljön ügetésben felvezetésre, ha a bíró készen áll a bírálatra. Amikor minden ló bemutatta az ügetést, az osztály lépésben halad körbe a ringben. Ekkor a bíró a ringrendezővel bekéret egyes lovakat. A felvezetőknek a ringrendező mutatja meg, pontosan hova álljanak. Majd a bíró egy következő lovat szólít belülre. A ringrendező ezt a következő lovat az előző után állíttatja fel. A lovak alkotta sor balról jobbra épül, hogy a nézők jól követhessék.

 

Amikor minden ló besorolásra került, a ringrendező beszólítja az elsőt, hogy a bíró értékelhesse. A felállítás után a lovat a bírótól eltávolodva lépésben, majd visszafelé ügetésben vezetik fel a lovak alkotta sor mentén, ezután pedig visszaáll a sorban a helyére. Ez a folyamat ismétlődik minden ló esetében.

 

Miután minden ló bírálata megtörtént, a bíró felkéri a ringrendezőt, hogy vezessék fel újra az egész osztályt lépésben körben haladva, az eddigi sorrendet megtartva. Ekkor a bíró beszólítja az osztály nyertesét. Amikor ez a ló már elfoglalta a helyezését, a bíró sorban beszólítja a többi lovat is a végső sorrend szerint. Átadják a díjakat és az osztályba tartozó lovak a ringrendező utasításáig megtartják a helyüket a sorban. Amikor az osztály kész, ügetésben és a nyertesek tiszteletkörével hagyják el a ringet.

Szerző: Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete
Megjelenési dátum: 2022-08-09