accessibility

welsh póni

A welsh pónik története a kelta időkig nyúlik vissza. Amikor a kelták a brit szigetekre érkeztek, a keleti vérű lovaik keveredtek az eredetileg itt élő észak-atlanti pónikkal. Ekkor alakult ki a fajtára jellemző nemesség.

A zord klímájú walesi tartomány egyre szívósabbá és ellenállóbbá tette az itt élő lovakat.

Walesben a mai napig él a hegyekben egy vad állomány, bár létszámuk az utóbbi időben nagyon lecsökkent. Ez az állomány a mai napig fontos génbank szerepet tölt be.

Az eredeti törzskönyvet, a Welsh Pony and Cob Society-t (WPCS) 1901-ben alapították a tiszta vérű állatok megfelelő nyilvántartása érdekében.

A welsh póni hamar nemzetközi hírnevet szerzett, elterjedt az egész világon, de az anyatörzskönyvet a mai napig a WPCS vezeti, a különböző országok tenyésztő egyesületei ide tartoznak. Magyarországon a welsh póni összes szekciójának a tenyésztését a Welsh-és Lovaglópóni Tenyésztők Egyesülete koordinálja.

Az anya méneskönyv jellege és mérete alapján 5 különböző szekciót törzskönyvez:

"A" változat - Welsh mountain póni: a legkisebb marmagasságú welsh pónik. (max. 121 cm),

"B" változat - Welsh riding póni: finomabb csontozatú, a lovagolhatósági tulajdonságok előtérbe helyezésével tenyésztett szekció. Maximális marmagasság 137.2 cm.

"C" változat - Cob tipusú Welsh póni: erősebb csontozatú lovak, melyek származásában található cob vér. Maximális marmagasság 137.2 cm.

"D" változat - Welsh cob póni: Erős csontozatú lovak, akciós mozgással. Minimális marmagasság 137 cm, nincs felső limit.

És az ötödik szekció a Welsh félvér, amely sportteljesítményre szelektált állomány, minimum 12.5 % welsh vérhányadot tartalmazó származással.

A különböző szakaszok létezése miatt a welsh póni egy nagyon sokoldalú fajta lett.

Mindegyik változatára jellemző a könnyű kezelhetőség, a takarmányozás és a tartás iránti mérsékelt igényesség.

Vérmérsékletük kiegyensúlyozott, mozgásuk energikus. Mindegyik változat hosszú élettartamú, jó szaporaságú és kiváló munkakészségű.

A welsh pónik nagyon népszerűek és általánosan elterjedtek Európában, de Amerikában is. A szabadidősportban való használatukon túl az is hozzájárult nagyfokú népszerűségükhöz, hogy a lovaglópóni előállítás kulcsfajtáját képezik.